Endast kiss bajs och toalettpapper

Den 19 november arrangeras den internationella världstoalettdagen! Dagen instiftades av World Toilet Organization år 2001 för att uppmärksamma att närmare en tredjedel av världens befolkning inte har tillgång till toalett. Här i Sverige har vi inte brist på toaletter men vi behöver uppmärksamma mer toalettvett för miljöns skull och för att vi ska sluta spola ner fel saker i toaletten.

Vad slänger du i toaletten?

Detta är en skitviktig fråga. Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. Trots det spolar vi i Ulricehamn ner 24 000 kg skräp i våra avlopp varje år. Det vanligaste skräpet som åker ner i toalettstolen är tamponger, våtservetter, bindor, tops, bomullspads och snusmockor. Skräpet kan orsaka stopp i pumpar och ledningar och förstöra reningen av avloppsvattnet. 9 av 10 svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt visar en undersökning som Svenskt Vatten tog fram 2015 i samband med den internationella Världstoalettdagen .

Vi måste tillsammans hjälpas åt att ta ansvar för vår miljö. Ett enkelt sätt i sammanhanget är att ställa in en papperskorg där man kan slänga ovan nämnda produkter. Gamla mediciner lämnas in till Apoteket och nagellack och aceton sorteras som farligt avfall.

 

 

undefined

 

 

Aug 2010_0299_vattenvf